sobota, 16 czerwca 2012
Herbaciane jaja 茶叶蛋
Składniki:
herbata lisciasta - 20g, jajka, anyż, cynamon, liscie laurowe, imbir, pieprz syczuański, cukier, sos sojowy, sól
Przygotowanie:
1. Gotować jajka przez 8 minut na srednim ogniu.
2. Wystudzić w zimnej wodzie.
3. Ostrożnie potłuc skorupki na całej powierzchni jajek (nie obierać ze skorupek!), można użyć w tym celu łyżki.
4. Anyż, cynamon, liście laurowe, imbir i pieprz syczuański zalać zimną wodą i zagotować.
5. Dodać liscie herbaty (najlepiej czarnej, ale nie aromatyzowanej), cukier, sos sojowy, sól, i ponownie zagotować.
6. Włożyć jajka do wywaru, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę.
7. Pozostawić jajka w wywarze na kolejną godzinę.
8. Można podawać, albo:
9. Przełożyć wraz z wywarem do ceramicznego naczynia i trzymać w lodówce przez dwa dni, by jajka jeszcze mocniej nasiąkły.
Uwagi:
Im dłużej jajka nasiąkają wywarem, tym są smaczniejsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz