poniedziałek, 18 czerwca 2012

Najprostszy przepis na krewetki




Składniki:

krewetki (żywe)
delikatny sos sojowy
czosnek

Sposób przygotowania:

Dip (sos do namaczania):
1. Obrać z łuski i drobno posiekać ząbek czosnku.
2. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać czosnek.

Krewetki:
1. Włożyć żywe krewetki do garnka, zalać zimną wodą, po paru minutach zmienić wodę. Jeśli krewetki są za bardzo żwawe, można dolać wina do gotowania, żeby się trochę upiły i nie skakały za mocno.
2. Zagotować wodę w osobnym garnku lub woku.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, odlać wodę z garnka z krewetkami, wrzucić krewetki do wrzątku i natychmiast przykryć (żeby nie wyskoczyły).
4. Po mniej więcej minucie - kiedy zmienią kolor na różowy - krewetki są gotowe.
5. Odlać wodę i podawać z dipem.

Sposób jedzenia:
Najpierw odrywamy krewetce głowę (to bardzo łatwe), następnie ściągamy pancerzyk, który odchodzi wraz z nogami, na koniec odrywamy ogonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz