Składniki:
wątroba świńska
sól
korzeń imbiru
olej
ocet ryżowy
Czas przygotowania:
15 minut – 5 godzin: marynowanie wątróbki
10 minut: krojenie i smażenie
Sposób przygotowania:1. Namoczyć wątrobę w wodzie z dodatkiem pół łyżki stołowej soli na co najmniej paręnaście minut (lepiej na parę godzin), żeby oczyścić wątrobę.
2. Wypłukać wątróbkę.
3. Pokroić wątrobę w cienkie małe plasterki (ok. 2x2x0.3 cm).
4. Na rozgrzany olej wrzucić kilka cienkich paseczków świeżego imbiru, zamieszać.
5. Przełożyć wątróbkę na patelnię i smażyć razem z imbirem na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Nie pozwolić, żeby wątróbka się zrumieniła (można dolać odrobinę wody).
6. Dodać szczyptę soli i wlać łyżke stołową octu, wymieszać i kontynuwać smażenie około 2 minut.
7. Podawać jako osobne danie do gotowanego ryżu, albo jako jeden z dodatków do kleiku ryżowego.
Dziś pichciliśmy. Paluchy lizać!
(Post pierwotnie opublikowany na moim blogu http://rokwchinach.info/watrobka-po-chinsku-okolice-huian-prow-fujian/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz