Wariant 1.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
3 jajka,
20 dag pomidorów,
1 łyżeczka ketchupu,
4 łyżki oleju roslinnego,
2 krople mocnego alkoholu (w wersji oryginalnej – bai jiu 白酒),
1 łyżeczka posiekanego czosnku,
pół łyżeczki białego cukru,
odrobina swieżego imbiru,
sól do smaku,
1 łyżka wody.
Sposób przygotowania:
1. Umyte pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Wbić do miseczki jajka, dodać sól, łyżkę wody i bai jiu (lub inny mocny alkohol), wymieszać.
4. Mieszając usmażyć.
6. Dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju, szybko podsmażyć (metodą saute) pokrojony imbir i czosnek, a następnie dodać pomidory, krótko smażyć mieszając.
7. Dodać soli, cukru i keczupu do smaku.
8. Dodać wczesniej usmażone jajka, cały czas mieszając.
Wariant 2 (od mojego studenta – dzis go wypróbowałem )
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki: 1 pomidor,
3 jajka,
1 łyżka wody,
szczypta soli,
mała szczypta brązowego cukru,
ząbek czosnku,
olej roslinny – na oko ,
mała szczypta MSG (lub odrobina wegety)
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
2. Wbić do miseczki jajka, dodać sól i brązowy cukier, wymieszać.
3. Na dobrze rozgrzany olej wrzucić pomidory, podmażyć mieszając.
4. Dodać jajka, kontynuować smażenie.
5. Jesli pomidory nie są bardzo soczyste, dolać łyżkę wody.
6. Tuż przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek i odrobinę MSG (albo wegety).
W której wersji lepiej Wam smakuje?
(Post pierwotnie opublikowany na moim blogu http://rokwchinach.info/jajecznica-z-pomidorami-po-chinsku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz